FBI aretiral Volkswagnovega menedžerja

0
602

FBI je v povezavi z afero »Dieselgate« prijel Oliverja Schmidta, nekdanjega vodjo službe za usklajevanje z ameriškimi regulativi, poroča New York Times.

volkswagen

Če so navedbe časnika New York Times resnične, bi bil Schmidt do zdaj najvišji Volkswagnov uslužbenec, ki so ga prijeli v povezavi z afero “Dieselgate”. Foto: Profimedia

Oliverja Schmidta obtožujejo goljufije zoper Združene države, saj naj bi podal lažna tehnična pojasnila glede visokih ravni emisij v Volkswagnovih vozilih, ki so jih s preskusi odkrili leta 2014. Pri tem je obstoj in uporabo odklopnih naprav priznal šele po izbruhu afere septembra 2015. Pri Volkswagnu so pozneje priznali, da so odklopne naprave, namenjene goljufanju pri merjenju izpuhov, namestili na 11 milijonov vozil.

Pri Volkswagnu aretacije niso želeli potrditi, saj, kot pravijo, sodelujejo z organi pregona, zaradi česar bi bilo podajanje kakršnih koli izjav v zvezi s tekočimi preiskavami ali razpravljanje o zadevah, povezanih z osebjem, povsem neprimerno.

Avtomobilska družba je soglašala s plačilom približno 14 milijard evrov za poravnavo cele vrste tožb, vključno z 2,5 milijarde evrov, ki jih morajo za stroške čiščenja okolja plačati skladu Agencije ZDA za varstvo okolja.

Eric Schneiderman, državni tožilec v zvezni državi New York, je na julijski tiskovni konferenci poudaril, da je družba goljufijo priznala šele takrat, ko so izvedeli, da imajo regulativni organi proti njim dokaze, pri čemer je za potrditev trditve razkril e-sporočilo, ki ga je Oliver Schmidt poslal Volkswagnovemu predstavniku. Na njem je pisalo »[Audijev] V6 ima popolnoma enako težavo [kot Volkswagnov dizel], vendar to še ni javno. Niso jih še odkrili.«

vir:svet24.si

NO COMMENTS