POZOR : Kot Slovencu vam grozi prepoved vožnje !

0
991

Se peljete v Italijo? Nikar ne počnite več tega prekrška

Novo leto, nova pravila v prometu, tudi v tujini. V Franciji obvezna uporaba rokavic, v Italiji drakonska kazen, če vas med vožnjo najdejo s telefonom ob ušesu.

Preverili smo že, kaj bo novega glede predpisov, ki urejajo promet, na slovenskih cestah, a tudi na tujem bo kar nekaj sprememb, ki jih je potrebno upoštevati, če vas bo pot peljala prek meje.

V Avstriji so malenkostno podražili vinjete, a so spremembe merijo le v nekaj deset centih.

Večja sprememba pa se je zgodila v Italiji, kjer so močno zaostrili zakonodajo na področju telefoniranja med vožnjo. Če vas organih pregona (in v Italiji to še zdaleč niso zgolj klasični policisti) opazijo pri tem početju, vas bo po novem lahko doletel odvzem vozniškega dovoljenja do dveh mesecev. Tujce pa bodo kaznovali z izrekom prepovedi vožnje na italijanskih cestah, poroča ADAC.

Že od novembra letos zanimiva novost velja tudi v Franciji. Vsi motoristi morajo med vožnjo nositi rokavice.

V Nemčiji je kar nekaj novosti pri kolesarjih, ki se morajo odslej bolj kot po pravilih za pešce zanašati na zakonodajo, ki velja za motorni promet. V mestih bodo odslej v bližini bolnišnic, šol in domov za ostarele po vsej verjetnosti veljale omejitve 30 km/h, tudi če bo šlo za glavno prometnico. V Nemčiji uvajajo tudi t. i. gigalinerje, to je ekstremno dolge tovornjake.

Tista novost, ki je najbolj pomembna za slovenske obiskovalce tamkajšnjih cest, pa je obvezno pravilo vzpostavitve reševalnega pasu na večpasovnicah. Če se peljete po cesti z dvema pasovoma v isto smer, morate podobno kot v Sloveniji že v primeru zaviranja in nastajanja kolone zapeljati skrajno levo ali skrajno desno. Če pa se peljete po avtocesti, ki ima tri in več pasov v isto smer, morajo v Nemčiji skrajno levo zapeljati tisti, ki so na skrajnem levem pasu, na vseh ostalih pasovih pa na desno. vir:szurnal24.si

NO COMMENTS