Nevarnost v raju: po hrvaških otokih se množijo kače strupenjače

0
1077

Zaradi iztrebljanja njihovih plenilcev mungov se hitro množijo.

S hrvaške obale vsako poletje poročajo o nekaj ugrizih kač, eden je bil lani celo usoden za odraslega moškega, komaj pa so rešili dečka, ki se ga je modras lotil na Hvaru. Iz Istre so lani tik pred začetkom počitnic poročali, da je modras ugriznil dečka – v šolskem avtobusu.

Najhitreje se množijo na Hvaru, kjer jih še pred slabim desetletjem skoraj niso opažali. In zakaj zdaj prebivalci in turisti trepetajo pred njimi? Razlog za to so drobne, a sila agresivne in invazivne zverinice, mungi, ki so jih pred okoli 60 leti naselili na Hvar prav zato, da bi se znebili nadležnih strupenjač. Nekateri trdijo, da se je to zgodilo na željo visokega jugoslovanskega politikaVladimirja Bakarića, ki se je menda zelo bal kač, najraje pa je letoval v protokolarni vili Kovač na Hvaru. Mimogrede, prav v tej vili naj bi, potem ko se je po objavi v Jutarnjem listu odpovedal letovanju na Brionih, letos preživel dopust padli hrvaški premier Tihomir Orešković. Indijski mungi so preplavili otok in poleg kačje zdesetkali tudi fazanjo, prepeličjo in galebjo populacijo, saj plenijo njihova jajca. Že nekaj let pa so v nemilosti lovcev, ki so jim napovedali iztrebitev. Pri tem jih podpirajo naravovarstveniki, saj so prepričani, da je bilo naseljevanje neavtohtonih indijskih mungov na nekatere južnodalmatinske otoke velika napaka.

Na drugih otokih je nekoliko manjša verjetnost za srečanje z modrasom. Južneje od Hvara, na Mljetu, Šipanu, Visu, Lastovu in Korčuli, imajo še vedno raje munge kot strupenjače, vendar pa nihče ne more potrditi, da modrasov na teh otokih ni.

Tudi za Cres in Lošinj neuradno velja, da ste tam popolnoma varni pred modrasom: legenda govori, da naj bi jih pred dobrim tisočletjem preklel sv. Gaudencij, doma iz Osorja, in takrat naj bi strupenjače izginile z obeh otokov.

Na hrvaških otokih in obali je zagotovo najbolj nevaren modras ali poskok po hrvaško, ki je najbolj nevarna strupenjača v vsej Evropi. Največ jih je v osrednji Dalmaciji, predvsem v okolici Splita, o povečanju kačje populacije poročajo tudi s Plitviških jezer. Med otoki, kjer je večja možnost za srečanje z modrasom, so Krk, Rab, Pag, Brač, Šolta, Ugljan, precej manjša je na Dugem otoku, Kornatih in Mljetu. Modrasa med drugim spoznamo po cikcakastem vzorcu po telesu in rožičku na nosu. Izogibajmo se neobljudenim skalnatim ograjam, škarpam, osončenim skalam in zapuščenim zemljiščem. Prav tako kolesarji na forumih poročajo, da se kače zjutraj rade grejejo na asfaltnih cestah.

Vir: Slovenskenovice.si

NO COMMENTS