Polulali se bomo v rezervoar in odpeljali naprej

0
79

Uriniranje v posodo avtomobilov za gorivo bi do danes predstavljalo vandalizem. A se ne čudite, če bi nekega dne vozila poganjal prav urin.

Seč ali urin je v osnovi kemikalija, ki se jo lahko, če se jo uporabi pravilno, uporabi kot vsako drugo pogonsko gorivo, pravijo angleški znanstveniki. (Foto: Profimedia)

Skupina razsikovalcev z univerze v Bristolu v Angliji je razvila sistem, s katerim je mogoče urin pretvoriti v električno energijo, ki se jo lahko uporabi za pogon avtomobilov.

Gre za t. i. sistem “mikrobnih gorivnih celic” (MCF), ki za ustvarjanje energije uporablja mikroorganizme, in sicer kot del njihovega presnovnega procesa.

“Mikroorganizmi so zelo učinkoviti (preko 96 odstotkov) v pretvarjanju organske materije v energijo, celo najbolje zasnovani MCF sistem ima energetsko učinkovitost nižjo od 60 odstotkov,” pojasnjujejo v Centru za bioenergijo v Bristolu, kjer so prepričani, da imajo še veliko prostora za napredek pri razvoju svojega sistema.

Testiranje tega sistema se je že začelo. V študentskem kampu in na glasbenem festivalu Glastonbury so v ta namen postavili posebne sanitarije. V obeh testih je MFC sistem generiral dovolj električne energije, da so sanitarne prostore osvetljevale LED luči.

V videu si poglejte, kako je lahko MFC tehnologija prirejena v begunskih taboriščih, kjer električno omrežje ni izpostavljeno:

V tem trenutku je možno s pomočjo sistema pridelati toliko energije, da se napolni baterije pametnih telefonov. Tehnologija je še posebej uporabna na lokacijah, kjer ni električnega omrežja, ali pa je dostop do elektrike omejen (dober primer je bil glasbeni festival na odprtem prostoru in kjer se je, zahvaljujoč popitim velikim količinam popitega piva, veliko odhaja na “malo potrebo”). V primerjavi s sončnimi celicami angleški znanstveniki prednosti njihovega sistema vidijo v tem, da ne generira energije le podnevi.

Prepričani so tudi, da ima tehnologija velik potencial tudi na področju pogona avtomobilov. “Za sedaj smo sposobni z našim sistemom napajati razne senzorje, črpalke … Pričakujemo, da bi lahko z uvajanjem naprednih materialov, naprav z visoko energetsko učinkovitostjo in boljšimi načini skladiščenja energije, v prihodnosti urin in druge organske materije lahko uporabljali tudi za polnjenje baterij električnih vozil.”

Vir: Zurnal24.si

NO COMMENTS